PaloSaunan rakennuspäiväkirja

Tämä päiväkirja kuvaa PaloSaunan syntymistä ja rakentamisen vaiheita kesällä 2010. Tuon kesän jälkeen sauna on kokenut radikaalejakin muutoksia. Mm. kesällä 2011 sauna nostettiin uudelle kaksiakseliselle alustalle vanhan alustan osoittautuessa liian heppoiseksi ja epämukavaksi vetää. Hyppää sivun loppuun, mikäli haluat aloittaa lukemisen vanhimmasta merkinnästä!

14.7.2010


Pukuhuoneen lattia ja lauteet hiottiin viikon saunomisen jälkeen. Hyvä näin. Samalla pukuhoneen lattia sai liukkaan lakkakerroksen päälleen ja lauteet osakseen laudesuojamömmöt. Tästä on hyvä jatkaa kehittelyä ja virittelyä!

4.7.2010


Deadline! Tänään oltava valmista. Niin olikin, mutta myöhään meni. Saunan neitsyt-hinaus tehtiin puolen yön kieppeissä ja kasassa pysyi! Päivän aikana valmistui mm. keulaan, vetoaisan päälle, laatikko polttopuille. Myös pukuhuoneen avattavaa penkkiä ja audiolaitteita asennettiin.3.7.2010


Timpuri saapui työmaalle pyyhkeen kera (halusi neitsytlöylyt TÄNÄÄN!!??). Löylytilassa asennettiin lauteita. Samalla puhkastiin molemmille kyljille ikkuna-aukot, näihin "lasiksi" istutettiin kulahtaneet pleksimuovit (vaihdetaan kun keretään). Timpuri alkoi ottaa lämpöä kirjaimellisesti ja raapi jo tikkua pesässä kun ikkuna-asennukset olivat vielä kesken. Loppu hyvin kaikki hyvin: ne neitsytlöylyt tosiaan otettiin! :) Mahtavaa!

2.7.2010


Painettiin piitkä päivä; työmaa sulkeutui vasta puolenyön jälkeen! Piippu katkaistiin sopivan pituiseksi ja päälle asennettiin piipunhattu. Löylyhuoneen laskettu katto työstettiin paneloimalla, väliin PALJON villaa ja oikeaoppiset höyrysulut. Löylytilan lattia hiottiin ja pölyn laskeuduttua löylyhuonetta alettiin käsittelemään sävytetyllä (erinomainen väri muuten) saunasuojalla. Ledivalot asennettiin välikaton paneleihin sekä löylytilan, että pukuhoneen puolelle. Pukuhuoneen löylytilan puoleinen seinä paneloitiin ja ulko-oven valmistuttua se kiinnitettiin paikoilleen (muutamien vaikeuksien kautta!).1.7.2010


Katto sai säänkestävän huovan päälleen. Samassa yhteydessä kuviosaha jatkoi laulamistaan, kun piippua varten puhkottiin reikä eli hole. Kun päivänvalo valkeni saunaan, oli aika asentaa itse hormi. Jykevä ja paloturvallisen oloinen hormi (ruma kylläkin) kaiken kaikkiaan, kiitos Mäntyharjun lahjoittajalle! Samassa yhteydessä väliseinän paneloitiin ja asennettiin löylyhuoneen ovi.30.6.2010


Osa porukasta piti välipäivää rakentamisesta. Tästä huolimatta jotain saatiin aikaankin. Työn alla olivat mm. lokasuoja-projektin loppuun vieminen ja väliseinän runkorakenne. Kiukaan ympärille asennettiin ns. kivilevyä paloturvallisuuden takaamiseksi. Lisäksi vedettiin sähköjä ajovaloja varten, maalattiin kulmalautoja ja samoin takaseinä toistamiseen. Saunan lattian puolella jouduttiin tekemään matalahkot kotelot lokasuojien kohtiin.

29.6.2010


Varsinainen touhupäivä (kts. autojen määrää!!). Katon rakentaminen jatkui ja se saatiinkin viimeisteltyä. Osa porukasta läpsytteli maalia takaseinään samalla virvokkeita nauttien. Myös saunan sisällä tapahtui: lokasuojien asennuksessa oli mukana mies jos toinenkin. Alumiinilokasuojat saatiin kiinnitettyä pienellä virittelyllä runkoon. Timpuri otti silloin tällöin kierroksia..28.6.2010


Kurkkua kuivasi vielä, mutta töiden oli jatkuttava.. Kun kattotuolit oltiin saatu kiinnitettyä jykevästi paikoilleen varmistettiin PaloSaunan ötökättömyys kiinnittämällä ötökkäverkkoa räystään alle. Hyttyskesä on kuulemma pahin miesmuistiin. No niin, tästä toivuttuamme päästiin laudoittamaan varsinaisesti kattoa. Pyssymies paukutteli ja kuviosahasi läpi illan katolla. Puutavara (ponttilauta) loppui kesken katon kasaamisen ja sitä kipaistiin lisää. Takaseinä napsutettiin niinikään paikoilleen, samoin saunatilan lattia lukuunottamatta aivan seinien reunustoja lokasuojaasennuksien helpottamiseksi. Saunatilan lattiassa on kaato ja keskimmäisen lattialaudan molemmin puolin jätettiin vajaan sentin rako veden poispääsyä ajatellen.

Juhannukselta oli tarttunut projektiin lahjoitus-kiuas vesipadalla, pari laatikkoa kiuaskiviä sekä 225Ah:n akku valoja ja muuta viihdelaitteistoa varten. Alkuperäisessä suunnitelmassa kiukaan oli tarkoitus sijoittua keskelle ja lauteiden kiertää kiuas U-muotoisesti. Mallailtuamme tilaa kiukaan kanssa loppuillasta, tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että kiuas on parempi sijoittaa heti sisäänkäynnin jommalle kummalle puolelle. Näin taataan turvallisempi ja helpompi siirtyminen perälauteille. Samalla kiukaan paino saadaan lähemmäksi akselia. Paino tosin jakautuu toispuoleisesti, mutta sitä voidaan balansoida mm. em. akulla.24.-27.6.2010


Juhannus 2010. Ei mitään muistikuvia.

23.6.2010


Päädyimme katon rakenteessa aumakattoon ilmanvastuksen pienentämiseksi keulassa. Peräosan "aumaaminen" tuli lähinnä ulkonäöllisistä seikoista. Osa porukasta ahersi kattotuolien kimpussa ja osa peräosan (pukutilan) lattialaudoituksen kimpussa. Pukutilan lattia tehtiin erikseen, sillä saunan puolella lattiassa on kaato kohti keskustaa.

22.6.2010


Sähköjen vetoa valoja varten. Ei lähtenyt toimimaan. Jatketaan joku toinen päivä!

21.6.2010


Taas Bauhausiin. Hankimme lisää ponttilautaa, kakkosnelosta, kakkoskakkosta ja TALOUSpanelia väliseinää varten.

20.6.2010


Päivä koitti aurinkoisena ja olimme muutamaa minuuttia vaille aukeamisajan Espoon Bauhausin pihalla. Hankimme Bauhausista runsaasti puutavaraa: ponttilautaa, kakkosnelosta, kakkoskolmosta, kakkoskakkosta..Vajaa kaksi tuntia myöhemmin puutavara saatiin työmaalle ja varsinainen rakennusurakka pääsi käyntiin. Runkoon kiinnitettävä puumateriaali (kakkosnelonen) käsiteltiin ensimmäiseksi punamultamaalilla ennen kiinnitystä. Tämän jälkeen ko. tavarasta kasattiin 40mm-putkirungon päälle vastaavankokoinen puurunko, joka pultattiin rautarungossa oleviin lattarautanypyköihin.Poikittain kehikon väliin asennettiin kakkosnelosta tulevan lattian tueksi. Tämän jälkeen alkoi nousukausi. Nimittäin rupesimme pystyttämään runkotolppia, nämä tehtiin kakkoskolmosesta (eteen) ja kakkaskakkosesta (taakse).Kun ristimitat oli saatu muutamaan otteeseen tarkastettua, alkoi seinälaudoituksen (ponttilautaa) kiinnitys. Kun alimmat tippalaudat oli saatu muotoiltua ja kiinnitettyä suoraan, homma eteni uskomattomalla vauhdilla. Vartin jälkeen tilanne näytti jo tältä:Vajaassa parissa tunnissa seinälaudoitus oli kiinnitetty (perää lukuunottamatta) ja punamultamaali läpsytetty seiniin.

18.6.2010


Eilisen mittailun tuloksena oli tilattu tarvittava määrä rautaputkea kahdessa koossa (40mm ja 50mm kanttiinsa). Rautatavara oli toimitettu ansiokkaasti työmaalle (kiitos Åke) ja hitsari oli ensimmäisten joukossa paikanpäällä (kiitos Mika)!. Ensin asuntovaunun alkuperäistä runkoa tuettiin 50mm-putkella sekä leveys- että pituussuunnassa. Tämän jälkeen 40mm-putkesta tehtiin varsinainen runkokehikko em. pituussuunnassa olevien putkien päälle. Saumat hitsattiin ja tavara pultattiin alustaan. Rungon valmistuttua se maalattiin ruosteenestomaalilla. Muutamia alkuperäisessä alustassa olevia ruostekerääntymiä hiottiin ja rälläköitiin puhtaaksi. Akseli käsiteltiin niinikään myös ruosteenestomaalilla. Työskentely jatkui aina puoleenyöhön saakka. Naapurit kiittää! :)

17.6.2010


Taas Bauhaussiin, jossa tehtiin painon määrittelemiseksi puutavaran punnitusta! Tämän jälkeen projekti jatkui alustan perkaamisella. Poistimme kaiken irtonaisen sälän, vanhan kopin jäänteet ja haljenneen kaasupullokotelon. Rälläkkä lauloi ja katkoi ruostuneita pultteja. Runko alkoi paljastua kokonaisuudessaan! Suoritimme rungon mittailua, tarkoitus oli siis, että asuntovaunun rungon päälle hitsataan varsinainen runko, jonka päälle itse sauna puurunkoineen kiinnitetään.

16.6.2010


Bauhaussissa suoritettiin puutavaran laadun tarkkailua ja mittausta.. :)

14.6.2010


Sitten tapahtuu käänne. Puuha-Nasty soittaa ja kertoo, että nyt on suht OK-kokoinen yksiakselinen alusta löydetty Inkoosta. Noh, niinhän siinä kävi, että samana iltana suuntasimme Inkooseen hakemaan vanhaa Kafi 540 -asuntovaunua. Tai siis itse vaununkopista ei ollut enää tietoakaan, mitä nyt muutama umpimätä vanerilevy oli kiinni rungossa + muurahaispesä. Ostimme siirtoa varten Biltemasta ajovalosarjan, joka sijoitettiin mustekaloja hyväksikäyttäen alustan rungon takaosaan. Alustalla on siis ollut viisnelikymppinen vaunu vuosimallia -84. Rungon kantavuus on 1300kg, mutta vetopään vähän vähemmän. Tästä siis painopuolelle rajoituksia!

Myyjä oli hyvillään päästessään eroon vehkeestä. Itse paluumatka meni jännittävissä tunnelmissa: toimiiko jarrut, irtoaako vanerisilppua paljonkin ajon aikana tai pysyykö laitos ylipäätänsä kasassa. Sälää irtosi, mutta alusta saatiin kuin saatiinkin vedettyä Espooseen.Kesäkuun alku 2010


Sopivaa alustaa metsästetään kaikilta Internetin myyntipalsoilta, mutta sopivaa ei vaan tunnu tulevan eteen. Tai jos tuleekin, nekin ehditään myydä nenän edestä. Alustat olivat joko a) ylihinnoiteltuja raatoja tai b) sijainniltaan Pellossa.

Huhti-Toukokuu 2010


Idea herää. Ensin puhutaan telttasaunasta, sitten peräkärrytelttasaunasta.. Joku heitti ilmaan, että vuokrataan peräkärrysauna viikoksi, ei vuokrattu vaan haluttiin oma!

Alustavia puheita tarvittavasta tekijöiden määrästä, tarvittavasta europinosta ja teknisestä toteutuksesta (ostaakko valmis koppi vai tehdä alusta lähtien itse, millainen alustan täytyy olla yms..)